„FIZIKA EKSPRES“ POKUSIRALA KLUB

Putuju po osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske, rade popularne eksperimente te održavaju interaktivna predavanja iz fizike. Upitasmo se: zašto ne? Bilo bi zanimljivo pogledati sve te stvari kojima barataju. I tako smo odlučili pozvati SSHFD ( studentska sekcija Hrvatskog fizikalnog društva) u terminu art večeri (jer za neke od nas ovo zasigurno predstavlja određenu umjetnost), u utorak 15. prosinca u 20 sati u prostorijama Kluba Šibenčana.






U svijetu je uočen pad interesa za studiranjem prirodnih znanosti, pa tako i fizike. Rješenje velikih globalnih problema poput proizvodnje energije, zaštite okoliša i očuvanja zdravlja teško se može zamisliti bez velikog doprinosa fizike. Godina 2005. poklopila se sa stotim rođendanom Einsteinove Kvantne teorije (1905.) te je bio odličan povod da se privuče pažnja na važnost fizike u svakodnevnom i budućem životu. Navedena godina proglašena je Svjetskom godinom fizike pri čemu je i Hrvatska bila jedna od predlagateljica manifestacije. Hrvatsko fizikalno društvo (HFD) je u skladu s tim organiziralo niz manifestacija koje bi približile fiziku svakom čovjeku. „Fizika ekspres“ kao projekt započela je 2005. kao jedan od projekata Hrvatskog fizikalnog društva, financiran od strane EU- a, u obilježavanju te godine kao Svjetske godine fizike.
I tako je „Fizika ekspres“ došla i do Kluba Šibenčana. Okupili su se brojni šibenski studenti koji su pokazali veliki interes za pokuse i demonstracije koje smo imali prilike vidjeti.
A među pokusima su se našli: tekući dušik kojim su se mijenjale tvari na niskim temperaturama (banana se ohladila u tekućem dušiku i toliko se stvrdnula da su njome zabili čavao u dasku), zatim hlađenje balona u tekućem dušiku (zrak se suzio te je volumen balona postao manji).







Zatim su tu još bili pokusi implozije limenke, pokus sa šibicom i mikrovalnom (zapaljenu šibicu su stavili u mikrovalnu i onda smo vidjeli kako plamti plamen šibice i kako mijenja boju u mikrovalnoj). Isto smo tako u mikrovalnu stavili i žarulju koju smo uronuli u vodu i gledali kako žarulja mijenja boju. Zatim smo se upoznali s Lentzovim pravilom: puštanjem magnetizirane tvari da slobodno pada kroz bakrenu cijev pojavljuju se sile zbog nastale vrtložne struje koje stvaraju suprotno magnetsko polje što otežava napredovanje magneta kroz cijev. Ipak, meni osobno najzanimljivijim pokusom, izdvojila bih pokus sa Rubensovom cijevi: metalna cijev s jedne je strane spojena na izvor plina, a s druge strane postavljena je membrana od balona koja je usmjerena prema zvučniku koji šalje valove. Plin izlazi kroz male rupice, te se pravilno raspoređuje po duljini cijevi. Puštanjem valnih signala preko membrane u cijevi se stvaraju stojni valovi, a na mjestima trbuha plin izlazi pod pojačanim pritiskom dok na mjestima čvorova puno manje. Kad su zapalili plin, efekt je bio jako zanimljiv.
Nažalost, mi smo bili generacija koja nije imala priliku vidjeti sve te pokuse i lijepe stvari koje nam fizika omogućava. Da je bilo takvih pothvata za vrijeme našeg osnovnoškolskog ili srednjoškolskog obrazovanja zasigurno bi potaknulo učenike da više upisuju fakultete prirodnih znanosti, štoviše, fizike. I na samom kraju posjete, pokušali su nam malo očistiti pod Kluba tekućim dušikom. Zanimljivo!


14.12.2009. u 19:56 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

O nama

«Klub šibenskih studenata i studenata prijatelja Šibenika u Zagrebu» osnovan je od strane Inicijativnog Odbora Društva Šibenčana, u četvrtak 29. svibnja 2008. godine u prostorijama Kluba Šibenčana, te su izabrani i njegovi prvi predstavnici. Tako je za predsjednika Kluba studenata izabran Dane Sekso, za potpredsjednika Marko Petković, za tajnika Antonio Čoga, za blagajnika Ante Guć, dok su ostali članovi Izvršnog odbora Kluba bili: Marko Bursać, Aleksej Klarić, Zvonko Ćoso, Goran Pauk i Bojan Berlengi.

Današnji sastav Izvršnog odbora Kluba broji sedam članova i oni su: Dane Sekso (predsjednik), Marko Petković (potpredsjednik), Anamaria Petani, Josip Pulić, Dario Crnogaća, Ivan Milišić i Branko Sekulić.

Prema Pravilniku Kluba osnovni cilj je poticanje okupljanja studenata zagrebačkog Sveučilišta podrijetlom iz Šibenika i svih onih koji su kao prijatelji Šibenika vezani za Šibenik, a kao poseban cilj Kluba je naznačeno pružanje svekolike pomoći studentima za vrijeme njihovog akademskog obrazovanja na zagrebačkom Sveučilištu.

Svojevrsno geslo Kluba je «studenti za studente», jer inicijativa ide u pravcu da se svi zajedno na neki način «umrežimo» i da kroz jedan kvalitetan dijalog stvorimo prostor u kojem ćemo željeti obitavati. U kojem ćemo se moći dobro zabaviti, ali svakako i ponešto naučiti. Upravo iz tog razloga, važno je istaknuti kako se rad Kluba prvenstveno zasniva na pomno promišljenom konceptu koji će primarno isticati svoju kulturno-umjetničku i edukativnu dimenziju, a samim time njegovati i zavičajnu baštinu.

Linkovi

Klub Šibenskih Studenata u Zagrebu
Klub Šibenčana
Društvo Šibenčana i Prijtelja Grada Šibenika u Zagrebu

Brojač posjeta

hit counters
hit counter